Landelijk Centrum voor Evangelisatie "Paus Franciscus"

LEZING
“Paus Franciscus”: de verrassing!

Habemus Papam’ schald er op 13 maart van dit jaar over het Sint-Pietersplein. We hebben een nieuwe paus en hij heet Franciscus. Voor velen was Jorge Mario Bergoglio tot op dat moment een onbekende. Maar als bisschop van Rome maakte hij een stromachtige entree. Een paus die weigert in het pauselijke appartement te gaan wonen en het liefst gewoon met de bus gaat. Een plattelandspastoor in het Vaticaan.

Hoe revolutionair is paus Franciscus eigenlijk? En zijn de verschillen met zijn voorganger Benedictus echt zo groot? Hoe werd hij eigenlijk paus en wat kunnen we nog van hem verwachten? En wat betekent zijn keuze voor de Nederlandse katholieken?

Stijn Fens, sinds jaar en dag kind aan huis in het Vaticaan, vertelt over de nieuwe paus in een lezing die hij zal geven in onze parochie. Van Vatileaks tot Wereldjongerendagen, van zwarte tot witte rook, van mopperende curieprelaten tot uitzinnige gelovigen. Alles komt aan bod.

Cursusaanbod

Stijn Fens (1966) is Rome -en Vaticaankenner. Sinds 2010 werkt hij bij KRO Brandpunt. Ook schrijft hij met enige regelmaat voor dagblad Trouw. Hij is auteur van oa. Vaticanië. De geheimen van de paus' en 'De nieuwe paus. Intriges in het Vaticaan' (over paus Franciscus).

De lezing vindt plaats in het Parochiecentrum, Pastoor van Winkelstraat 7-9 te Schaijk, op donderdag 21 november 2013 om 19.30 uur.

Meer informatie kunt u verkrijgen via het secretariaat van het Landelijk Centrum voor Evangelisatie “Paus Franciscus”.

Cursusreeks

CURSUSREEKS
Geloofsverwoording; “Moedig christen: hoe word je dat?”

Paus Franciscus herinnert ons er herhaaldelijk aan: als gelovige christenen moeten wij het zout der aarde zijn. Dat betekent, dat wij moeten durven uitkomen en opkomen voor ons geloof, dat wij - in de woorden van de Paus - geen lauwe “achterbankchristenen” kunnen zijn. Maar vrijmoedig getuigen van je geloof is niet gemakkelijk in deze tijd: het vergt moed, zelfvertrouwen, overtuigingskracht.

Hoe ontwikkel je dat? Hoe leg je uit wat je gelooft en waarom je dat gelooft? Vanuit het nieuwe Landelijk Centrum voor Evangelisatie “Paus Franciscus”, opgericht door de parochie H. Antonius Abt Schaijk-Reek, en in samenwerking met het Sint-Janscentrum in ’s-Hertogenbosch is een cursusreeks ontwikkeld, waarin katholieke gelovigen worden aangemoedigd en toegerust om hun geloof te verdiepen en te verantwoorden in hun dagelijkse leven en in het publieke debat. De cursus bestaat uit vijf avonden, met gemengde werkvormen: lezingen, discussies, rollenspellen, schrijfoefeningen, mediatraining, videofragmenten.

Cursusaanbod

De avonden worden geleid door journalist en schrijver Anton de Wit (1979), bekend van onder meer zijn columns in het Katholiek Nieuwsblad en diverse boeken over geloof en Kerk.

De cursus vindt plaats in het Sint-Janscentrum in ’s-Hertogenbosch, op de woensdagen 12 maart, 19 maart, 26 maart, 2 april en 9 april 2014 om 20.00 uur, met minimaal 12 en maximaal 20 deelnemers. Kosten voor deelname, inclusief cursusmaterialen en koffie/thee, bedragen € 50,- p.p. voor de gehele cursus.

Meer informatie kunt u verkrijgen en aanmelding is mogelijk via het secretariaat van het Landelijk Centrum voor Evangelisatie “Paus Franciscus”.